marți, 1 februarie 2011

Multiplele intrebuintari ale mierii


Auzim uneori spunandu-se " trebuie sa avem incredere in cineva; si de ce nu in albina?" In aceasta zicala este mai mult adevar decat poezie. Cei care cunosc valoarea alimentara a mierii sunt mai dispusi s-o consume in mod regulat decat cei care au cunostinte vagi despre ea. Medicul care stie ce poate oferi organismului uman mierea o include deseori in regimurile alimentare ale pacientilor. S-a dovedit neindoielnic ca bacteriile nu pot trai in miere pentru motivul ca aceasta constituie o excelenta sursa de potasiu. Potasiul extrage din bacterii apa esentiala existentei lor.Dovezile despre folosirea mierii dateaza inca din zilele cand omul traia in pesteri. Timp de milenii mierea produsa de albine din nectarul florilor a fost singurul aliment dulce la dispozitia omului. Tinand seama de faptul ca organismul are nevoie de minerale pentru a sustine si intretine sanatatea, trebuie sa stabilim ce minerale lipsesc din regimul nostru alimentar obisnuit, sa examinam continutul de minerale al mierii.
In miere se gaseste fier, cupru, mangan, siliciu, clor, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, aluminiu si magneziu. Chiar daca unele voci spuneau ca aceste minerale se afla in cantitati mici in miere, s-a demonstrat ca organismul uman are nevoie de cantitati mici din aceste minerale fiindu-i suficiente pentru a-i asigura echilibrul mineral, ori, mierea le contine in cantitati aproape corespunzatoare pentru a satisface nevoile unui individ normal.
Din punctul de vedere al nutritionistului, fierul este important pentru ca sta la baza substantei colorante din sange, hemoglobina, care are proprietatea de a transporta spre tesuturile organismului oxigenul atat de important. Daca hemoglobina nu ar contine fier, nu ar avea proprietatea de a retine oxigenul. Cuprul pare sa puna in valoare proprietatile terapeutice ale fierului in restabilirea continutului de hemoglobina din sange la pacientii care sufera de anemie, cu alte cuvinte, cuprul favorizeaza actiunea fierului.
Fiind un produs perfect al naturii, ea contine si vitamine. Polenul multor flori contine contine o cantitate mai mare de vitamina C decat aproape orice fruct, zarzavat sau leguma. Mierea contine polen. Mierea este un excelent mediu de conservare pentru vitamine. Dupa 24 de ore de la culegerea lui spanacul spanacul pierde 50 % din continutul de vitamina C. Fructele pierd o mare cantitate din continutul lor de vitamine prin depozitare. In timp ce zaharul de trestie si amidonul trebuie sa fie supuse unui proces de invertire enzimatica in aparatul digestiv pentru a fi transformate in zaharuri simple, in cazul mierii, acest proces a fost deja efectuat de catre albina cu ajutorul secretiei glandelor salivare, asfel incat aparatul digestiv al omului nu mai este obligat sa depuna acest efort. Avantajele pe care le are mierea fata de alte zaharuri:
- nu este iritanta pentru mucoasa aparatului digestiv;
- este asimilata usor si repede;
- satisface repede cererea de energie a organismului;
- constituie o sursa de refacere rapida a fortelor dupa efort;
- dintre toate zaharurile rinichii o suporta cel mai bine;
- este un calmant, care linisteste organismul;
- este uncalmant pentru stomac;
- potoleste tusea sacaitoare;
- usureaza durerile artritice;
- se procura usor.
Cumparand alimente corespunzatoare, cum este mierea, inlaturam nevoia de medicamente si ceea ce este si mai important, scutim organismul de incercarile la care l-ar supune boala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu