luni, 31 ianuarie 2011

Rodia - frumusete si protectie


In cosmetica, dar si pentru sanatate, rodia este o vedeta. Care este secretul? Bogatia acestui fruct in antioxidanti, activi antiiinflamatori si anticancerigeni.
Virtutiile rodiei sunt cunoscute inca din antichitate. Hipocrate, in tratatul sau asupra bolilor femeilor, estima ca rodia putea sa usureze si sa ajute in numeroase boli. Mai tarziu, studiile efectuate in vitro, au demonstrat clar virtutiile medicale ale acesteia.
S-a observat ca rodia, de la radacina pana la frunze si fructe, este bogata in tanine, flavonoide, acid elagic, acizi grasi vitamine si oligoelemente. Si astea sunt doar varful icebergului, nemaipunand la socoteala ca functioneaza, pentru regenerarea celulara, cat si pentru anumite patologii legate de varsta: cancer, hipertensiune, arteroscleroza, Alhzeimer, etc.
In ingrijirea corpului rodia este la moda. O intalnim in produsele de ingrijire precum gelul de dus, uleiul pentru corp, in special bio sau produse naturale. Gama cosmetica impotriva imbatranirii pielii se completeaza cu pastile ce contin extract pudra sau ulei din samburi, dar si extracte concentrate de rodii. Extractele de rodie cresc cu 20% factorul de protectie al produselor solare si ajutand moleculele ce asigura circulattia apei. Deci, rodia ajuta in mentinerea hidratarii pielii. Protejate, hidratate in profunzime, tesuturile sunt mai tonice, epiderma pare mai tanara.
Rodia este un fruct minunat; ca suc, proaspata sau la sticla, studiile au demonstrat ca sucul de rodie contine de trei ori la suta mai multi antioxidanti decat ceaiul verde si vinul rosu si are un nivel al antioxidantilor mult mai ridicat comparativ cu mango, rosia, portocala sau papaia. Cu toate acestea este mai bine s-ala faceti acasa in blender, decat sa alegeti un suc pasteurizat; cocktail, iata o mica reteta antioxidanta: intr-un shaker pe jumatate umplut cu gheata, puneti 20 cl de suc de rosii bio, 15 cl de suc de rodie, putin sos de Worcestershire, un pic de tabaci si un varf de sare; serviti proaspat.
Iata si o reteta impotriva imbatranirii: intr-un shaker pe jumatate umplut cu gheata, puneti 10 cl de suc de mere bio, 10 cl de suc sau nectar de piersici bio, 10 cl de suc de rodie. Adaugati cateva bobite de rodie si un pai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu