Somnul
Pe langa nutritie, digestie, respiratie, un alt pilon al sanatatii este somnul. In timpul somnului organismul isi "incarca bateriile" principalele functii au loc intr-un ritm scazut, astfel incat acesta sa se refaca, adica se regenereaza din punct de vedere fizic si psihic. Nevoia de somn este diferita de la o persoana la alta, unele persoane au nevoie de 6 ore de somn, altele de 8 ore sau mai mult. La persoanele de varsta a treia nevoia de somn este mai scazuta. Multe persoane se confrunta cu dificultatea de a dormi sau de a avea un somn neintrerupt pe toata durata noptii. Oricine se simte odihnit, plin de elan, vioi la destepatare chiar daca s-a trezit pe timpul noptii sau nu a dormit 8 ore, nu sufera de insomnie. Importanta este calitatea somnului, nu cantitatea.
Recomandari pentru un somn odihnitor:
- camera unde se doarme sa fie curata, bine aerisita, cu o temperatura medie, fara zgomote puternice;
- o ora de somn intre orele 20-24 este egala cu 2 ore de somn dupa ora 24;
- se vor evita mancarurile grele, cu condimente, care se digera greu, excitantele, cafeaua, ceaiul negru, alcoolul, mai ales seara;
- inainte de culcare se face un dus rece, se fac exercitii respiratorii si de relaxare;
- se va consuma peste, orez, paine integrala, legume uscate, banane, care cresc cantitatea de acid animat(precursor al serotoninei) si care stabilizeaza buna dispozitie, calmeaza somnul;
- se evita a se consuma seara carne, oua, maioneza, condimente, paste fainoase, cartofi prajiti.
OBOSEALA
Oboseala este o suferinta pe care organismul o percepe ca un semnal de alarma, pentru remedierea ei. Simptomele sunt: scaderea atentiri, intarzierea reflexelor, scaderea randamentului la locul de munca, stare de disconfort geneerala, slabiciune. Ea poate fi trecatoare, ca urmare a unui efort fizic sau intelectual intens si dispare dupa un somn de cel putin 8 ore sau poate fi ca urmare a unei boli ca: tuberculoza, canceerul, hepatita, astenia. Medicul va oferi o grila de medicatie specifica bolnavului, intercalat cu pauze, cu exercitii fizice usoare, de relaxare, un dus reconfortant, plimbari in aer.
INSOMNIA
Omul nu poate trai fara somn daca trec mai mult mai mult de 11 zile fara somn, moare. Medicina traditionala da o explicatie la deereglarile de somn: intre ritmul incet de scurgere a energiilor YIN si YANG din Univers, se produce un decalaj, care perturba ritmicitatea somnului. Fiecarui individ ii sunt necesare 8 ore de somn zilnic. O insomnie se manifesta fie prin reducerea orelor de somn( 1-3 ore pe noapte0, fie prin imposibilitatea de a dormi. Ea se produce datorita consumului abuziv de cafea, alcool, tutun, medicamente stimulente, datorita vietii sedentare, a alimentatiei irationale, etc. Mai poate apare ca urmare a unei boli de plamani, inima, stomac, nervoase. Tratamentul se face de catre medicul specialist, dar se impune si un mode de viata rational, culcatul la ore fixe, intr-o camera aerisita cu capul dpre directia nord, astfel ca energia YIN sa fie dirijata spre cap.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu