marți, 18 ianuarie 2011

Traditii britanice


Celtii acordau o importanta speciala spatiului sacru, in jurul caruia se puteau practica diverse ritualuri. Existenta a ceea ce insemna " centrul pamantului" se poate remarca si in mitologia britanica. Puturile, adanc sapate in pamant, pana la doi-trei metri, reprezentau spatii consacrate ritualurilor magice. Aceste gropi rituale asigurau comunicarea cu lumea subterana. Ateste inca din mileniul al II-lea i.Hr. ele erau pline cu aur si argint.
"Cultul craniilor" despre care se spune ca detine un loc specialin folclorul britanic, a avut ca punct de plecare povestea exaltarii "capului taiat". Acesta pare sa fie un cult cu radacini in preistorie si care a supravietuit in mai multe culturi asiatice pana in sec. al XIX-lea. Valoarea magico-religioasa a "capului taiat" constituia la celti un receptacul de natura divina cu menirea de a atrage forte sacre, ocrotindu-l asfel pe proprietar de toate primejdiile, asigurandu-i sanate, bogatie, victorie.
O mare parte din ceea ce apartinea culturii celtice s-a transformat, cu timpul, in idei religioase care aveau sa apartina si Evului Mediu. Dar aceestea constituie mici amanunte sau radacini, care aveau sa formeze baza unuei civilizatii ulterioare puternice cum este cea britanica.
In Marea Britanie unul din felurile de mancare preferate de englezi este placinta ciobanesca. Facuta dintr-un aluat de cartofi si cu umplutura de legume, constituie deliciul multora dintre englezi. Rosiile umplute cu soia reprezinta, de asemenea, mancarea preferata a multora dintre britanici. Cat despre celebrul ceai de la ora cinci, a devenitun obicei recunoscut de toata lumea ca apartinand englezilor. Preparat cu multa grija, acesta se serveste in cescute de portelan, de preferinta portelan de Roshental. Vestigiile documentare referitoare la acest obicei dateaza cam de pe la 1652. Insa porridge ramane mancarea faavorita a englezilor. Exista multte mituri si traditii legate de prepararea acesteia. Multi spun ca in timpul prepararii ei se amesteca cu o lingura de lemn, doar in sensul acelor de ceasornic, tocmai pentru a nu-l incerca pe diavol. Trebuie mancata stand in picioare, folosind o lingura de os..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu