luni, 17 ianuarie 2011

Bautura rece care... frige !!!


Mult s-a mai lasat asteptata aceasta iarna... Frigul s-a instalat in oase dar zapada... intarzie de-a binelea! Si uite-asa fiecare se incalzeste cum poate: unii dorm cu trei plapumi si 2 caciuli, iar altii pur si simplu iau o inghititura de tarie. Ultimii adorm cei mai fericiti; cu cat e mai friguroasa iarna cu atat se bea mai multa votca. De aceea Rusia este lider in producerea si consumul acestei bauturi " arzatoare".
Numele ii vine de la diminutivul cuvantului "voda" - care inseamna apa in rusa. Exista insa mai multe pareri cu privire la originea bauturii: polonezii isi atribuie meritul de a fi descoperit votca in secolul al VII-lea, fapt cu care rusii nu sunt de acord. Ei pretind ca este inventia lor din sec. al IX-lea. Un singur lucru este cert, si aceasta bautura, a fost servita la inceput ca medicament. Era un bun anestezic si dezinfectant. In jurul secolului al VIII-lea era folosita in slujbele religioase, iar in sec. al XVII-lea votca a inceput sa fie servita la banchete imperiale.
Boierii au inceput sa faca votca acasa, oferindu-i diferite arome, asfel ca aproape fiecare aristocrat avea o marca proprie. Bautura s-a raspandit in toata Europa in perioada razboaielor napoleoniene, din sec. sl XIX-lea, iar in 1917, dupa caderea tarismului, multi rusi au emigrat in SUA si au luat cu ei si traditia fabricarii " vinului din paine".
Pe vremea tarului, votca se facea din cartofi. in prezent se fabrica din porumb, grau sau secara. Cea din grau este moale la gust, iar cea din porumb are o textura cremoasa. Din aceasta bautura se prepara diverse cocteiluri: Bloody Mary, Schrewdriver si Kamikaze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu