Masivul cunoscut azi sub numele de Mont Blanc l-a fascinat inca din copilarie pe naturalistul elvetian Horace-Benedict de Saussure (1740-1799). Impresionat de inaccesibilitatea acestui "urias" al Alpilor, naturalistul a promis un premiu celui dintai om care avea sa escaladeze cel mai inalt varf al masivului- 4 807m.Primele oncercari organizate de escaladare a piscului au avut loc in anul 1741. Insa doar in august 1786 doi locuitori ai orasului Chamonix(Franta), Lacques Balmat, un cautator de cristale si Michel-Gabriel Paccard, medic de profesie au cucerit varful Mont Blanc. Anul urmator, in fruntea unei expeditii stiintifice, Saussure a atins si el cel mai inalt punct al Europei, iar in anul 1864 a fost atins varful de pe partea italiana. Acei primi cutezatori s-au catarat fara echipamente moderne, folosind doar bete cu varf de fier. Pe atunci "cucerirea unui pisc, ceea ce insemna sa pornesti de la poalele lui si sa urmezi trasee complet necunoscute, pretindea o conditie fizica si o tarie morala greu de imaginat pentru cei ce urca pe munte azi" spunea gograful Giotto Dainelli.
Veacuri la rand locuitorii din zona i-au spus "Muntele Blestemat" socotindu-l salasul demonilor si al balaurilor. Dupa cate se pare denumirea "Mont Blanc" a aparut intaia oara pe un desen din 1744 semn ca infricosatorul nume avea sa fie dat in curand uitarii.
Intregul masiv Mont Blanc poate fi observat doar din avion, are o suprafata de 600 km patrati, creasta lui cu o lungime de peste 50 km este hotarul dintre Italia, Franta si Elvetia. Masivul este alcatuit din sisturi cristaline si granit ce au luat fiinta in adincurile scoartei terestre. Geologii sunt de parere ca lantul muntos din care face parte masivul este relativ tanar, "doar" 350milioane ani.
Cei care nu sunt initiati in ale alpinismului pot admira de aproape partea centrala a masivului urcand cu telecabina, data in folosinta in anul 1958, cel mai inalt punct la care ajunge telecabina este Aiguille du Midi aflat la 3 842m. De aici turistii pot admira splendida panorama a vaii Chamonix.
Mont Blanc ofera ofera un spectacol magnific indeosebi in zorii zilei si la asfintit, cand razele soarelui ii mangaie peretii reci de stanca si ii incendiaza piscurile de granit in nenumarate nuante de rosu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu