" Cea mai mareata masina zburatoare vie de pe pamant" cu o anvergura a aripilor de mai bine de 3 m, albatrosul este cea mai mare pasare marina si poate atinge in zbor viteze de peste 115km/h. Desi pe sol pare o faptura greoaiesi stangace, cand il privesti in inaltul cerului, invingand cu atata agilitate gravitatia, nu-ti mai poti lua ochii de la el. Din cele circa 20 de specii de albatrosi cunoscute, vreo 15 traiesc in apele ce scalda tarmurile Noii Zeelande, iar unul din putinele locuri unde cuibaresc este Capul Taiaroa.
Albatrosii regali incep sa cuibareasca la varsta de 6-10 ani, aducand pe lume urmasi pana la sfarsitul vietii. Sunt destul de longevivi unele exemplare traind mai mult de o jumatate de secol. Femela depune un ou din doi in doi ani, petrecandu-si "vacanta" de un an pe mare, alaturi de partener, de obicei, perechile raman impreuna toata viata.
In luna septembrie masculul si femela incep sa-si construiasca impreuna cuibul, iar in noiembrie femela depune un ou ce poate cantari pana la o jumatate de kilogram. Timp de 80 de zile, viitorii parinti clocesc pe rand, pana la inceputul lui februarie, cand puiul iese din gaoace. Apoi, tot cu randul, il pazesc si il hranesc. Meniul acestuia consta intr-o paste de peste si calmar regurgitata de parinti. La 6 luni puiul cantareste 12 kg, intrecand cu mult greutatea unui albatros adult.
Dupa aproape un an parintii pleaca pe mare intorcandu-se in Capul Taiaroa abia anul urmator pentru a cuibari din nou. In lipsa parintilor, puiul, dupa ce a mai pierdut din kilograme si si-a intregit penajul, inceraca sa-i intinda aripile si sa-si ia zborul, spre intinderea nesfarsita a oceanului, care ii va fi camin in urmatorii cativa ani.Albatrosul regal isi petrece tot timpul pe mare putand chiar dormi pe valurile marii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu