Fluturii de noapte, asa cum ne este dezvaluit din chiar numele lor, au o viata nocturna, in principal. Alte animale de noapte se desconspira din cauza ochilor ce stralucesc in bataia razelor luminii, insa, fluturele de noapte este practic invizibil, intrucat corneea lui reflecta foarte putina lumina.
Ochiul fluturelui de noapte are o cornee inedita. Ea este alcatuita dintr-o serie de protuberante microscopice care formeaza modele hexagonale. Protuberantele sunt mai mici decat lungimea de unda a luminii vizibile. Datorita modelului si marimii acestor protuberante, ochiul fluturelui de noapte poate capta lumina provenita din diverse unghiuri, indiferent de lungimea ei de unda. Inaltimea protuberantelor nu depaseste 200-300 de nanometri. Ca sa intelegem cat inseamna asta, sa ne gandim ca grosimea medie a firului de par uman este de circa 80.000 de nanometri.
Inginerii spera ca dupa ce vor afla mai multe despre corneea fluturelui de noapte sa imbunatateasca tehnologiile LED si LCD folosite pe scara larga la aparatura electronica. Designul ochiului fluturelui de noapte si-ar putea gasi aplicatii si in domeniul producerii de energie solara. Panourile solare cu siliciu reflecta aproape 35% din lumina, o mare cantitate de energie fiind astfel risipita. Imitand insa modelul protuberantelor ce compun corneea fluturelui de noapte, specialistii au realizat un panou de siliciu ce reflecta mai putin de 3% din lumina.
Putem invata multe studiind structurile din natura.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu