vineri, 29 ianuarie 2010

Mituri despre vin


Iata un top al conceptiilor gresite despre vinuri. Cunoasteti-le si va veti imbunatatii experienta despre acestea.


Vinurile rosii nu ar trebui niciodata refrigerate.


Unele vinuri rosii sunt de fapt mai bune atunci cand se servesc racite, cum ar fi Beaujolais. De fapt, vinurile rosii sunt recomandate a fi servite la temperaturi intre 12 si 19 grade celsius, in functie de vin. Pentru exemplificare un"port" este recomandat sa fie servit la 19 grade celsius, un "cabernet" la 17 grade celsius iar Beaujolais la 12 grade celsius. Vinurile albe, prin comparatie, se recomanda a fi servite intre 5 si 9 grade celsius.


Vinurile de rezerva sunt cele mai bune, considerate a fi in topul listei.


Nu exista nici un standard in industria vinului care reglementeaza, permite sau chiar sugereaza cand un anumit vin este sau de "rezerva", de colectie. Acest lucru este, in general, nimic mai mult decat introducere pe piata si poate insemna lucruri diferite de la o vie la alta de la un soi la altul.


Daca sticla are un dop-surub aceasta inseamna ca avem de a face cu un vin ieftin.


Acest lucru nu este neaparat adevarat in zilele noastre. Tot mai multe statiuni viticole folosesc acest tip de inchidere a sticlelor pentru a preveni contaminarea Cork.


Toate vinurile contin aceeasi cantitate de alcool.


Cantitatea de alcool din vin poate varia foarte mult intre 8 la suta pana aproape de 22 la suta. Cantitatea de alcool este foarte importanta. Nu numai ca va afecta felul in care te simti dupa ce ai consumat, dar de asemenea va efect asupra gustului, texturii si corpului. Vinul de masa, in general, are o concentratie de alcool variind intre 8 si 14 la suta; apoi vinurile spumante cu 8 la 12 la suta iar vinurile alcoolizate puternic cu o concentratie de 17 pana la 22 la suta.


Vinurile tinere nu sunt la fel de bune ca cele vechi.


Acest lucru era poate valabil acum cativa ani insa nu putem sa generalizam si in zilele noastre. Cele mai multe vinuri din ziua de azi sunt vandute gata pentru a fi baute. Suntem o societate de consum. Aproape 90 la suta din vinurile achizitionate in Statele Unite sunt consumate in mai putin de 48 de ore de la cumparare. Ca urmare, industria scoate pe piata vinuri care sunt menite sa fie consumate imediat si nu necesita "imbatranire" pentru a avea gust bun.


Cu cat sunt mai scumpe cu atat vor fi mai gustoase.


Industria ar dori sa te faca sa te gandesti la acest lucru, insa exista pe piata sticle cu vin bun la 10 dolari bucata.Preturile variaza foarte mult depinzand de mai multi factori, care ar putea sau nu avea influenta asupra gustului. Factorii care influenteaza pretul includ, dar nu se limiteaza la: numele si reputatia producatorului si a podgoriei, tipul de struguri folosit, cat de scumpa a fost recoltarea strugurilor in acel an, costul terenului si chiar de unde achizitionezi sticla cu vin.


Toate vinurile germane sunt dulci.


Este o gandire generala faptul ca toate vinurile germane sunt dulci, dar acest lucru este departe de a fi exact. In adevar, aproape 2/3 din productia germana de vin o reprezinta cele seci. Cei mai multi dintre germani prefera vinurile seci.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu