vineri, 21 ianuarie 2011

Drumul de la "picea" la Pizza Margherita


De-a lungul vietii ne-am intalnit cu multe feluri de pizza: condimentate sau nu, pufoase crocante, cu fructe, cu peste, vegetariene, iar lista poate continua. Iubim pizza, unii dintre noi, asa cum ne iubeste si ea, pe unii dintre noi, nascuti sa mancam toata viata, la fel cum altii ar manca toata viata cartofi prajiti.
Ce s-ar fi intamplat insa daca ne-am fi nascut in vremea Egiptului Antic, acum 5.000 ani sa zicem? Am fi vazut stralucirea piramidelor si ne-am fi inchinat lui Amon. Chiar daca pare de neinchipuit tot am fi mancat pizza! Herodot povestea ca se organiza o masa speciala cu ocazia zilei de nastere a faraonului, unde se servea.... o paine presarata cu diverse ierburi, semanand destul de mult cu o pizza crocanta din zilele noastre.
Cuvantul pizza a fost inventat de romani. "Picea" desemna rumenirrea painii intr-un cuptor. Dar italienii au inceput sa folosesca reteta pe scara larga, devenind mancarea lor de baza. Ei foloseau faina alba, ulei de masline, untura, branza si ierburi. Cea mai buna branza mozzarela se facea din lapte de bizon.
Totusi, de abia in 1889, la Napole, Raffaele Esposito a creat prima pizza, a carei forma si compozitie s-au pastrat pana in ziua de azi. Totul a pornit de la vizita Printesei Margherita de Savoia. In cinstea ei Raffaele a creat ceva special, pe un aluat rotund de paine presarand busuioc, rosii si mozzarela, care sa aminteasca de culorile steagului Italiei( rosu, verde si alb). Aceasta s-a numit Margherita si, oriunde veti merge, o veti putea comanda, toate sunt bune si frumoase. Numai ca astazi suntem de cele mai multe ori pusi in fata unei dileme. Ce fel de pizza sa comandam? In afara de cele deja clasice, mai exista unele cel putin ciudate: Pizza mexicana cu chili, atat de picanta incat simti cum iti ies aburi pe nas si urechi, Pizza cu inghetata, Pizza cu bomboane, Pizza cu chipsuri de cartofisau tortilla. Iar ca sa fim si mai fericiti, pe 9 februarie, este Ziua Internationala a " devoratorilor de pizza". In plus cea mai mare pizza din lume, inregistrata si in Cartea Recordurilor, a fost preparata si mancata in Florida, avand nu mai putin de 30 de metri. Oauuu...
Daca ar fi sa recapitulam, egiptenii au pus bazele acestei specialitati, romanii i-au oferit un nume, iar italienii au perfectionat-o. Oare cate generatii au contribuit la desavarsirea ei? Mai conteaza...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu