miercuri, 23 februarie 2011

FRANKLIN SI JACK


Benjamin Franklin (1706-1790 ) a fost un ganditor iluminist, filozof, economist si om politic vorbea intr-o zi cu un om despre grijile pe care le au oamenii bogati. Acel om nu intelegea de ce au bogatii atatea griji.
Ca sa fie cat mai convingator, Franklin lua un mar si il dadu unui copil care se juca in curte. Copilul abia putea tine marul in mana sa mica, dar ochii ii straluceau de bucurie copilareasca. In momentul in care copilul a vrut sa duca marul la gura, Franklin il imbie pe copil cu alt mar. Copilul prinse marul cu cealalta mana, dar acum greutatea de a manca din primul mar era mai mare. Pe cand copilul se chinuia cu cele doua mere, Franklin lua din cos un al treilea mar mult mai frumos si mai mare si il oferi micutului. Copilul incerca sa ia si acel mar, dar totul era in zadar. Intinzand mana spre cel de-al treilea mar le scapa pe toate din mana si incepu sa planga.
"Asa este si cu omul", zise Franklin. " Un om care are prea multe bunuri pamantesti, in loc ca acesta sa-i aduca bucurii, ii fac suparari, necazuri, griji."
Jack London, care a fost un alcoolist, scria in cartea sa " Regele alcool": " Ucidere mai grabnica sau mai lenta, o cadere brusca sau o pieire treptata ani de-a randul - acesta este pretul pe care il cere regele alcool." De ce bea omul? El fuge de realitate, doreste sa uite, sa nu se gandeasca si de aceea se ameteste si se refugiaza in lumea viselor, din care mai curand sau mai tarziu se va trezi din nou la realitate. Cand este treaz, trebuie sa constate ca problemele inecate in alcool nu au disparut.
" Nu te uita la vin cand curge rosu si face margaritare in pahar; el aluneca usor dar pe urma musca ca un sarpe..."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu