joi, 25 martie 2010

O mancare care va poate ajuta sa dormiti si 5 care, ar putea sa nu



Din clipa cand am devenit mama este o provocare pentru mine sa dorm suficient de fiecare data. A devenit mai greu pentru mine sa adorm pentru ca ma gandesc la munca, la copil, toate lucrurile care trebuie facute in casa, ce sa pregatesc de mancare pentru a doua zi... si lista poate continua.
Deci, in dorinta de a avea un somn cat mai bun noaptea ( mai ales ca urmeaza sa trecem si la ora de vara ) am aruncat o privire asupra sfaturilor venite din partea Dr. Rachel Johnson asupra mancarurilor si bauturilor potrivite pentru a avea un somn bun. Iata ce spun cercetarile:
Cina bogata in carbohidrati - O gustare usoara inainte de culcare poate inlatura foamea si setea, poate spune cineva care stie sa doarma. Dar o mancare bogata in carbohidrati care se digera rapid, cu cateva ore inainte de culcare, poate ajuta. Un studiu a constatat ca atunci cand mancam carbohidrati- supe de legume si sos de rosii cu orez ( orez cu bob rotund mai degraba decat cel cu bob lung) simtim nevoia sa mergem la somn mai devreme. Mai mult de atat specialisti au speculat faptul ca mesele bogate in acest tip de carbohidrati declanseaza cantitati mari de insulina care au crescut raportul dintre tryptophan si alti aminoacizi din sange, permitand o circulatie mai buna catre creier si a-i face pe oameni mai somnolenti.
Laptele cald - Decenii in urma oamenii de stiinta au analizat acest remediu si au stabilit ca tryptophanul, un aminoacid din lapte poate fi responsabil pentru starile de somnolenta. Studii recente au aratat ca atunci cand tryptophanul este eliberat in creier produce serotonina, un neurotransmitator a unei stari de liniste. Dar cand laptele (si alte elemente bogate in tryptophan) au fost testate nu au trecut testul cum ca ar induce starea de somn, probabil pentru ca alti aminoacizi din aceste produse alimentare au concurat cu triptophanul pentru a ajunge la creier. Laptele cald poate fi reconfortant seara inainte de culcare insa nu va stimula serotonina "inducatoare" de somn.
Ceaiul din plante - Musetel, balsam de lamaie, hameiul si floarea pasiunii sunt cunoscute pentru proprietatile lor de a induce somnul. Le veti gasi des in tipurile de ceai care aduc calmul si linistea, dar, din pacate eficacitatea lor nu a fost demonstrata in sudiile clinice. Unii experti spun ca aceste ceaiuri pot ave efect pentru unii dintre noi, si un lichid cald inainte de culcare provoaca somnolenta, prin incalzirea corpului. Se spune ca merita sa incercati o ceasca de ceai inainte de culcare.
Cofeina - Afecteaza pe fiecare in mod diferit asa ca daca esti sensibil ar fi un lucru bun daca ai reduce sau limita consumul de cofeina, pastrandu-l pentru dimineata doar. Principalele surse de cofeina sunt cafeaua(71%), bauturile racoritoare(16%) si ceaiurile (12%), dar si ciocolata este de asemenea o sursa. Capacitatea noastra de a elimina cofeina scade odata cu varsta astfel ca daca la 20 de ani puteai linistit sa bei 4 cesti de cafea, pe masura ce inaintezi in varsta trebuie sa reduci cantitatea.
Alcool - Desi un pahar cu vin va ajuta sa dormiti mai bine, utilizarea excesiva va poate trezi noaptea. Cu toate acestea folositi alcoolul moderat chiar evita-l daca se poate cu cateva ore inainte de culcare.
Suplimentele pentru somn - Rafturile farmaciilor sunt stivuite cu medicamente si produse pentru somn. Conform unor sondaje realizate in USA, in anul 2002 peste 1,6 milioane au incercat terapii complementare sau alternative cum ar fi aceasta si peste jumatate dintre acestia au declarat ca e buna afacere in lupta cu insomnia. Totusi aceste "anecdote" nu au fost sustinute de studii stiintifice riguroase; cele mai multe evaluari despre suplimentele nutritive nu au aratat nici un fel de efecte. Singura exceptie pare a fi radacina de valeriana, care pare ca contribuie la imbunatatirea somnului( cu rare si usoare efecte secundare cum ar fi tulburarile de stomac).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu